Stefano Zoli is een gerenommeerd Italiaans oenoloog. Pas enkele jaren geleden zette hij zijn eerste soloproject op. Zoli wist bij voorbaat welke druivensoort hij centraal zou stellen: de Verdicchio, zijn favoriete druif. Maandenlang speurde hij naar een geschikte plaats. Hij vond een piepkleine wijngaard in het hart van Matelica, een wijnstreek die wereldwijd hoog aangeschreven staat voor de productie van de Verdicchio.
De wijngaard werd in de jaren ’70 van de vorige eeuw aangeplant en is zuidoostelijk gericht. Het gaat om minder dan een hectare. Zo kan Zoli alles met de hand bolwerken. Hij probeert ook zo weinig mogelijk in te grijpen op natuurlijke processen.
Zoli’s Verdicchio heeft een aangename strogele kleur met groene schakeringen. Hij etaleert een verbluffende zuiverheid en is heel toegankelijk: frisse toetsen van fruit en sensuele mineralen bepalen de identiteit. Rond, fris en zijdezacht.
De oogst bedraagt slechts 6000 flessen. De wijn bouwt snel een cultstatus op.