Italië

Italië vormt een paradox. Enerzijds weet vrijwel iedereen dat het een fantastisch wijnland is. Anderzijds is de variatie die ‘de laars’ te bieden heeft onbekend en dus onbemind. Vintology wil hier verandering in brengen, en zoveel mogelijk mensen doen proeven van de smaken die eindeloze Italiaanse combinaties van bodem, hoogte, temperatuur en klimaat opleveren.

Ook hier hebben eerst de Griekse en later de Romeinse cultuur de kiemen gezaaid voor dat gevarieerde wijnlandschap. En net als de Fransen zijn de Italianen uiteindelijk regels gaan opstellen die waken over de herkomst, de opbrengst en de productiemethodes van wijn. Dat heeft geleid tot een verdeling in 20 wijnregio’s en een classificatie met vier niveaus.

Eerst heb je de Vino da Tavola (tafelwijn) en de IGT (Indicazione Geografica Tipica) wijnen met verplichte vermelding van herkomst op het etiket. Daarna volgen de DOC en DOCG wijnen, voldoend aan steeds strengere regels inzake herkomst, productie en opbrengst. Dat is het geproduceerde volume in verhouding tot de oppervlakte van de wijngaard.

22,25 €
14,44 €
Abonneren op Italië