Philipponnat

De naam Philipponnat is innig verbonden met de Champagnestreek. De familiegeschiedenis gaat terug tot liefst 1522. Voorvader Apvril le Philipponnat bezat toen reeds alle wijnstokken tussen Ay, de thuishaven van de familie, en Dizy. In de 16de eeuw al waren wijnbouw en handel de kernactiviteiten van de familie; leveringen én invloed reikten tot het hof van Lodewijk XIV.

De dynastie van Philipponnat beslaat dus bijna 500 jaar. In die tijdspanne ontstond gestaag een uniek erfgoed, met onder meer prachtige, historische kelders in het Châteu de Mareuil en een uitzonderlijke ommuurde wijngaard die zijn gelijke niet kent in de Champagne: het Clos des Goisses. De naam betekent zoveel als ‘steile helling’ en dat is zeker geen eufemisme: het perceel van 5,5 hectare - zuiver krijt - heeft een hellingsgraad van liefst 45%. De terroir is zuidelijk georiënteerd en is van zonsopgang tot zonsondergang gevrijwaard van schaduw.

Philipponnat maakt voor zijn wijnen uitsluitend gebruik van sap bekomen bij de eerste persing van de fijnste druiven, voornamelijk van de percelen Premier en Grand Cru. De oogst wordt pas aangevat bij een meer gevorderde rijpheid dan gebruikelijk voor de Champagne. Ook de fermentatie in vaten van een deel van de wijnen, is uitzonderlijk voor de regio.

Het huis concentreert zich voor zijn champagnes op de balans tussen smaak en kracht. Het volgt nooit trends. Toch was het indertijd zelf een innovator, door als eerste etiketten op de achterzijde van de fles te kleven, met o.a. informatie over het oogstjaar van de secundaire druiven in de blends, van zowel de dosering als datum van de dégorgement en andere kenmerken van de cuvée.

Abonneren op Philipponnat