Castell’in Villa

De oorsprong van Castell’in Villa is te zoeken bij de meest beroemde oenoloog uit de Italiaanse geschiedenis: Giacomo Tachis. Zijn invloed op de Italiaanse wijncultuur is zo belangrijk dat men zelfs spreekt van een tijdperk ‘voor’ en ‘na’ Tachis.

Het eerste tijdperk slaat op de periode voor grosso modo 1975. Kwantiteit primeerde toen op kwaliteit. De Italiaanse wijnen, inclusief de Chianti Classico, genoten zeker niet de beste reputatie.

De jonge en getalenteerde Tachis luidde de ommekeer in, samen met zijn compagnon de route, de landeigenaar Piero Antinori. Tachis trok op onderzoek naar de Bordeaux en keerde terug met moderne inzichten die maceraties, malolactische gisting en kleinere vaten centraal stelden. De Toscaanse Wijnrenaissance was geboren.

Het zogeheten ‘TIgnanello project’ was een regelrecht succes. De introductie van een internationale variëteit als Cabernet Sauvignon hielp daarbij. Maar ook de lokale Sangiovese werd een gegeerde druif, die dankzij de nieuwe technieken fantastische kwaliteitswijnen opleverde.

Tachis lag aan de basis van een regelrechte nieuwe wijncultuur, die o.a. wijnen met internationale faam zoals Sassicaia voortbracht. Ook de Castell’in Villa is een prestigieuze creatie van hem. Tachis’ legende leeft voort in elk glas uitzonderlijke Toscaanse wijn.

Abonneren op Castell’in Villa