Rossese

Rossese is een mild-aromatisch rood druivenras dat vermoedelijk vanuit Zuid-Frankrijk langs de Rivièra naar zijn thuisbasis in Ligurië, Noord-Italië, is gebracht. Rossese wordt in een klein aantal DOC's gebruikt als zowel assemblage- en cépagewijnen, maar is vooral bekend om zijn hoofdrol in de wijnen van Dolceacqua, op de Frans-Italiaanse grens.

Van alle rode rassen die in Ligurië worden gebruikt, is de Rossese een van de meest waardige. Hoewel Ciliegiolo de laatste tijd een opleving kent, blijft de Rossese een overtuigende partner voor de Sangiovese (de blend die gebruikt wordt in Golfo del Tigullio, Colli di Luni en Vignanello). De enige echte rivaal van Rossese voor de titel van "rode wijndruif van Ligurië" is Dolcetto, maar zelfs die is beperkt tot de steile hellingen van Pornassio.

Rossese wijn is bijzonder goed in het uitdrukken van het terroir waarop het wordt verbouwd. Vooral de bodem vindt in deze rode druif een prima vertegenwoordiger. Een typische Rossese wijn bezit een lichte tot medium body met een levendige zuurgraad en aangename aroma's van viooltjes en aardbeien. Ze is fris en fruitig, gekenmerkt door een zilt karakter. De meeste Rossese wijnen drink je best als ze jong zijn. Een paar producenten maken ook Rossese die redelijk mooi verouderen.

Tot vandaag blijft de Rossese een buitenbeentje, slechts aangeplant in een klein deel van de wijngaarden in de wereld. Toch dwingt hij nog steeds veel respect af bij degenen die hem begrijpen. Er bestaan enkele mutaties van de Rossese druif. Daaronder ook witte mutaties als Rossese Bianco, met als bekendste Rossese di Dolceacqua.

Passende gerechten bij Rossese wijnen zijn onder andere: pizza margherita, linzensoep met snippers gerookte ham, kippendijen gebakken in tomaat en rode peper. Smakelijk.

Abonneren op Rossese