Pecorino
De Pecorino druif, ook wel schapendruif genoemd, is van oorsprong een Italiaanse druif uit de Marche/Abruzzi streek. De Pecorino dankt haar naam aan de schapen van Italiaanse boeren, die de druif als lekkernij beschouwden (Pecora is Italiaans voor schapen).
Haar dunne schil maakt de Pecorino erg gevoelig voor klimaatschommelingen en ziekte. Hierdoor liet ze zich niet makkelijk verbouwen. Omstreeks 1900 verdween de druif dan ook uit de wijnbouw.
Begin jaren tachtig van de vorige eeuw werd in de buurt van Arquata del Tronto een oude Pecorino-wijnstruik ontdekt. Wijnproducent, ontdekker en bovenal liefhebber Guido Cocci Grifoni besloot daarop om 100% pecorino wijn op de markt te brengen.
Vandaag is de Pecorino, met haar geel fruit en duidelijke minerale toetsen, een originele wijn in het totale aanbod. Het blijft gaan om een kleinschalig geproduceerde druif in de grote wijnmarkt, maar dan wel met heel mooie neus- en smaakindrukken!
