Neyret

De Neyret komt nergens veel voor. Zowel vroeger als nu is de productie van de druif onbeduidend. De weinige sporen die we vinden, komen uit het naburige Frankrijk en Zwitserland. De aanwezigheid van de druif in de Italiaanse Valle d’Aosta is dan weer toe te schrijven aan de handel met de Canavese en de rest van Piemonte.

Volgens DNA-tests behoort het ras Neyret tot de groep van de Piëmont Neretti (zoals Neretto del Pinerolese of Chatus). De naam komt van de blauwzwarte kleur van de bessen en verwijst naar de intens kleurrijke wijn die kan worden gemaakt van de druif. De bes is zwart, middelgroot, regelmatig met een wasachtige, dikke en consistente blauw-zwarte huid. De tros is eveneens middelgroot, cilindrisch, langwerpig, met een of twee vleugels en een medium klaverblad.

Het ras Neyret groeit matig en ongelijk. De productie heeft vaak te kampen met verschijnselen van lammeren en lekken. De Neyret-druif wordt over het algemeen gevinifieerd in combinatie met andere druiven uit de Aosta-vallei, zoals Nebbiolo, Fumin of Petit Rouge. Bijgevolg is er weinig bekend over de smaakkenmerken van het zuivere product. De bijdrage van de Neyret in de compositie is een bijzonder intense kleur.

Abonneren op Neyret