Canaiolo

Canaiolo is een rode druif afkomstig uit Toscane. Historisch gezien is de Canaiolo de druif die deze regio roem verschafte tot buiten de landsgrenzen. Vandaar ook dat de al liefst 300 jaar langer geteeld wordt dan de Sangiovese. Tot op vandaag is de Canaiolo vaak van de partij om de Sangiovese te temperen in Chianti.

De herkomst van de naam leidt terug tot de Italiaanse term voor een hittegolf in augustus (“canicola”) of tot de de bittere smaak die dichtbij die van rozenbottels aanleunt. Het druivenras was zo goed als zeker al bekend bij de Romeinen.

De wijnstok draagt middelgrote, piramidevormige trossen. De druiven zijn middelgroot, bolvormig, en hebben een donzige, paarsblauwe, dikke huid. De smaak is erg krachtig en de druif levert ook veel sap. Vandaar dat de druif zich vooral leent als partner voor gemengde cépages. De Canaiolo wordt ook geteeld in de Marche, Umbrië, Ligurië en Lazio. De druif heeft problemen met enten en kan niet goed tegen een koude herfst.

232,32 €
Abonneren op Canaiolo