Albariño

Druif van goede kwaliteit die uit Galicia afkomstig is. Volgens sommigen is dit een telg van de riesling, maar dat is niet bewezen. Wat wel vaststaat, is dat de albariño beslist de belangrijkste druif van de Rías Baixas DO is. Deze druif verdient de steile klim naar roem die ze onlangs heeft meegemaakt. Inmiddels hangt er een stevig prijskaartje aan Spaanse witte wijn gemaakt van Albariño. Het is meteen ook de druif die aan de basis ligt van de befaamde Portugese Viño Verdes.

Albariño wijnen van hoge kwaliteit zijn rijk van smaak, maar niet zoet. Idealiter wordt de smaak gedomineerd door zachte perzik. De meeste Albariño wijnen zijn binnen anderhalf jaar na de oogst op dronk.

Als de Albariño de kans krijgt (door een volledige malolactische gisting te ondergaan), kan hij een volle, droge wijn creëren met een metaalachtige toets, die bovendien bijzonder elegant op dronk komt. De druif wordt geteeld op manshoge wijnstokken. De stevige bries van de Atlantische Oceaan verjaagt ziektes en vorst.

Abonneren op Albariño