Brunello di Montalcino Riserva Mercatale 2016

2023
Brunello di Montalcino Riserva Mercatale 2016 Ridolfi

De Riserva Mercatale wordt enkel in de beste oogstjaren en met de beste druiven gemaakt. De productie is ook dan uiterst beperkt. Het beste perceel van de Ridolfi wijngaard doet dienst als enige leverancier. Het is noordoostelijk gelegen in Montalcino op een hoogte van 300 meter. De bodem is rijk aan klei, zeefossielen en alberese gesteente. 

Op dit perceel wordt duurzame landbouw verricht. Motten worden weggehouden door sexuele intercropping om het gebruik van insecticides te vermijden. Er wordt verder gebruik gemaakt van organische humus, inzaai en groenbemesting om de bodemstructuur te versterken.

De zorgvuldig geselecteerde druiven worden eind september of begin oktober handmatig geplukt en verzameld in kleine kratten. Ze volgen een apart parcours voor vinificatie en rijping. De maceratie gebeurt in stalen tanks bij 26°C. Er wordt veelvuldig overgepompt en gescheiden (délestage). De wijn evolueert verder op Slavisch eik gedurende 45 maanden en nog eens minimum 12 maanden op fles.

De Brunello di Montalcino Riserva Mercatale 2016 etaleert een heldere granaatrode kleur. Het boeket is intens en houdt lang aan. Fruitige tonen domineren: rijpe zwarte kersen en wilde bessen voeren de boventoon en ruimen vervolgens langzaam de baan voor kruidige noten en balsamico.

Een mooi vervolg in de mond volgt: harmonieuze en elegante smaak met ruggengraat en karakter. De tannines zijn aanwezig zonder agressief te zijn. Rood vlees, wild, gevogelte en oude kaas zijn prima partners bij deze fantastische wijn, maar die kan zeker ook solo als apotheose van een fijne avond worden geserveerd.

Expert rating: 
GN

Gardini Notes

100
83,01 €
-+
verzendkost
sites/all/themes/vintology/tooltipformatter-icons/message-16-info.png

In het kort:

Land / Regio: 

Italië / Toscane

Soort wijn: 

Rode wijn

Cépage: 

Sangiovese

Prijs categorie: 

80€ - 89.99€

Millesime: 

Domein / Chateau: 

Ridolfi

Alc. %: 

Volume: