Gattinara

Vermoedelijk begonnen de Romeinen hier met wijnbouw. In de 19de eeuw werd de wijn van hier beschouwd als de beste van heel Piemonte en zelfs Italië. Op zijn hoogtepunt evenaarde hij de Barolo in kwaliteit. Geleidelijk aan gleed de hele zone af en verviel ze in crisis.

In 1990 kreeg Gattinara echter de DOCG status. Dat zorgde voor een impuls. Van dan af aan werden enorme inspanningen geleverd om terug het niveau van weleer te benaderen. Zo is de toegestane oogst vandaag minder dan die van Barolo en Barbaresco. De apparatuur is nieuw en verkort de maceratie. De opslagtijd in vaten deed wonderen.

Vroeger kende men de rode wijnen van Gattinara als erg lang houdbaar, maar ook als bijzonder ‘zure bommen’. Door de invoering van malolactische gisting is de wijn uiteraard veel aangenamer geworden, zonder de vertrouwde licht bittere nasmaak te verliezen.

Het verschil met neven Barolo en Barbaresco is dat de Gattinara niet persé voor de volle 100% Nebbiolo bestaat. Vespolina en/of Bonarda di Gattinara kunnen tot 10% van de samenstelling uitmaken. Dat verschil maakt dat de Gattinara iets mee violet en teer in de neus draagt, een wat zachtere textuur heeft en een vleugje bittere amandel in de afdronk. De kleur is wel erg gelijkend: granaatrood met oranje reflecties.

Onder deskundigen wordt vaak geopperd dat ook een monocépage Nebbiolo (die hier in de regio soms ook Spanna wordt genoemd) de Gattinara nog beter zou maken. Anderen vrezen dan weer dat de rijpingstijd van 4 jaar té lang wordt in dat geval. Voor de “oudere” Gattinara Riserva bedraagt die verplichte rijpingstijd nu overigens 4 jaar.

26,20 €
Abonneren op Gattinara