Chianti Classico

De Chianti Classico staat voor de oudste en meest authentieke regio van de Chianti. Dit kleine gebied brengt al sinds de Etruskische tijd wijn voort. De naam is wijdverspreid, de kwaliteit wordt bewonderd.

We herkennen de Chianti Classico aan het flessenlabel met de Gallo Nerro, de zwarte haan, op een gouden achtergrond. Volgens de legende betwistten Firenze en Siena het gebied van de Chianti, tot in de 13de eeuw een paardenrace tussen ridders uitsluitsel moest brengen. Bij dageraad ging een zwarte haan aan het zingen daar waar de ridders elkaar ontmoetten. Die plek zou voortaan de grens van het grondgebied markeren.

De Chianti Classico omvat slechts 14 gemeenten, verspreid tussen Firenze en Sienna. Greve, Castellina, Gaiole en Radda behoren tot de Chianti streek. San Casciano ligt in Val di Pesa, Tavarnelle Val di Pesa in de Florence. Delen van het grondgebied van de Castelnuevo Berardenga, van de Barberino Val d’Elsa en Poggibonsi in de provincie Siena vervolledigen de club.

Het volstaat dus niet te produceren in de Chianti streek om de begeerde appellatie Classico te bemachtigen. Daar zijn strikte regels voor. De blend bevat altijd 80% sangiovese, de streekdruif. Voor de overige 20% kunnen andere lokale variëteiten zoals de Candiolo en de Colorino zorgen, of internationale klassiekers zoals de Merlot en de Cabernet Sauvignon.

Abonneren op Chianti Classico