Barbera d'Asti DOCG

Door de benaming DOCG weet je als consument dat een wijn uit een welbepaalde regio afkomstig is en van bijzonder goede kwaliteit is. De Barbera d’Asti verwijst naar een gebied in de Piemonte en wat voor één: de Barbera d’Asti DOCG geniet naam en faam in binnen- en buitenland.

Zoals je kan verwachten, liggen alle wijngaarden van deze appellatie in de provincie Asti en rond de gelijknamige stad. Er worden en worden vooral rode wijnen van de Barbera druif gemaakt. In totaal gaat het om 5806 hectare productiegrond in zo’n 168 gemeenten. Op het einde van het eerste decennium van deze eeuw werden overigens ook zogenaamde ‘sottozones’ of subzones in het leven geroepen. Nice, Tinella en Colli Astiani staan elk voor nog specifieke schakering in de terroir.

Omdat de kwaliteitsgarantie zo belangrijk is, wordt ook de samenstelling van de wijn uit de Barbera d’Asti DOCG gereglementeerd. Elke wijn moet minstens voor 85 % Barbera bevatten. De overige 15 % kan van Freisa, Dolcetto en Grignolo zijn. Bovendien moet elke fles de grens van minimum 11,5 volumeprocent alcohol bereiken vooraleer hij mag worden verhandeld.

Jonge Barbera d’Asti DOCG heeft een intense en robijnrode kleur. Met het verouderen wordt de wijn transparanter, als granaatappels. Die veroudering heeft ook impact op de smaak. De wijn wordt ronder en voller. De Barbera d’Asti DOCG evolueert dus naar een zeker evenwicht. Het is een uitstekende bewaarwijn, je kan de Barbera d’Asti DOCG minstens 8 jaar in je kelder bewaren.

Abonneren op Barbera d'Asti DOCG