Zeldzame, betaalbare bewaarwijn? Lees het verhaal van de Gisep.

Barbera d’Alba ‘Gisep’ van Massolino - hier een foto van hun wijngaard

Heb je al gehoord van de Barbera d’Alba ‘Gisep’ van Massolino? Straffe wijn, straf verhaal. Pas als de familie Massolino de jaargang perfect bevindt, wordt hij op fles gedaan. En dan nog gaat het om piepkleine aantallen...

Zo werd in 2014 geen enkele fles verkocht, wereldwijd. Waarom? De familie Massolino heeft een reputatie hoog te houden. Zo goed als al hun wijnen hebben één of meerdere awards in de wacht gesleept.

Deze familie speelt dus aan de wereldtop. En voor de wijn die de naam van grootvader Giuseppe draagt, kan de lat niet hoog genoeg liggen.

Maar nu is het zover. Want dit jaar wordt een minimale oplage uit 2015 op de markt gebracht. En Vintology kon uiteindelijk 120 flessen bemachtigen.

Tot 15 jaar houdbaar

De Massolino’s zijn eigenaar van de beste lapjes grond in en rond Serralunga d’Alba, hartje Piemonte. Hier is de purperblauwe Barbera druif thuis. Barbera wijn zoekt de subtiele balans op tussen frisse zuren en rood en zwart fruit - cassis, kersen, frambozen, …

De meeste Barbera wijnen kan je jong drinken, ze rijpen kort in inox vaten. De op hout gelagerde variant bewaart langer, tot wel 15 jaar. Bovendien zijn deze wijnen een nog grotere bekoring voor de wijnliefhebber. Ze zoeken de complexiteit op, terwijl de smaakbalans perfect blijft: kruidige noten en vanille verrijken de diepe smaken van rood en zwart fruit.

Je raadt het al: de Barbera d’Alba ‘Gisep’ behoort tot deze laatste categorie. Op cellartracker.com, een forum voor wijnkenners, vertelde onlangs iemand hoe hij zijn laatste fles uit 2004 had gekraakt en er bijna een traantje bij had gelaten. Zo dol was hij op de ‘Gisep’. Zeker als je weet hoe moeilijk hij te krijgen is.

Beperkt aanbod voor de snelle beslisser

Eind september stelt Massolino zijn nieuwe reeks Cru’s voor. De hele wijnwereld kijkt reikhalzend naar die jaarlijkse traditie uit. Zeker nu geweten is dat de Gisep erbij zal zijn.

Vintology heeft een goede band met het wijnhuis opgebouwd. Op die manier konden wij 120 flessen Barbera d’Alba Gisep 2015 opzij laten zetten voor onze klanten. Het is niet veel en daarna kunnen we er ook geen meer bij bestellen. Het is eerlijk gezegd een huzarenstukje dat we al zo gul bedeeld zijn.

Wil jij ook één of meerdere exemplaren van deze zeldzame bewaarwijn aan je kelder toevoegen? Ben je misschien op zoek naar een eerste investering in wijn? De Gisep is een aanrader. Uniek, hemels lekker én betaalbaar (minder dan € 30 per fles).

‘t Is nu of nooit. Want op is op. Bestel hier.